A szerzetesek világnapjának margójára

II. János Pál pápa kezdeményezésére 1997 óta minden év február másodikán, az Egyház megünnepli a szerzeteseket, azokat a férfiakat és nőket, akik teszik fel életüket, hogy embertársaikat szerzetesi kötelékben szolgálják.

„Égő gyertyaként világítanak, a hit fényét közvetítik”. Ezen a napon a Katolikus Egyház azt a mintegy egymillió férfit és nőt ünnepli, akik megszentelt életet élnek a világon. Az ünnep célja hálát adni Istennek a megszentelt élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében ennek az életformának az ismeretét és szeretetét, valamint lehetőséget adni a megszentelt életet élőknek, hogy tudatosuljon bennük “életük szépsége és azok a csodák, amelyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára”.

Ők elhagyják vérségi családjukat, és belépnek egy másfajta családba, hogy másokért, mindannyiunkért, emberek milliárdjaiért éljenek, dolgozzanak és imádkozzanak. Ők azok, akik lehajolnak a leginkább számkivetettekhez, és segítik azokat az elesetteket, akinek már mindenki hátat fordított. Hivatásuk gyakorlás közben – melyet helyesebb elhivatott életformának nevezni – nem riadnak vissza a legrémísztőbb betegségektől sem, legyen az tbc, lepra vagy akár ebola. Teszik mindezt saját vérségi kötelékeken alapuló családjukat elhagyva egy nagy, egy nagyobb családért, az egész emberiségért.

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × egy =

• oktatás