Gondolatok a népesedési világnap kapcsán

1989-ben aláírták az ENSZ Fejlesztési Programját. A program vezetői javasolták, hogy július 11. legyen A VILÁG NÉPESSÉGÉNEK NAPJA. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. 2001-ben a világ népessége több mint 6 milliárd volt és évente 77 millióval nő. Az ENSZ becslései szerint 2050-re nagyjából 8–10 milliárdan élünk a Földön.

A robbanásszerű népességnövekedés alapja a technikai fejlődés és a jobb egészségügyi ellátás. A fosszilis üzemanyagok, az olaj bősége nélkül mindez nem válhatott volna valóra. Ezt jól jelzi a fosszilis energiák, különösen az olaj egyre hatékonyabb kiaknázásának és a népességnövekedésnek az egymásra vetített grafikonja. A szén hasznosítása megkétszerezte, az olajé a hatszorosára növelte a Föld népességét.

Nemcsak a népesség száma nő, hanem a születéskor várható átlagos élettartam is – 1950 és 2010 között közel 22 évvel emelkedett, a világátlag megközelítette a 69 életévet.

Az egyes földrészeket igen eltérő módon érintette a népességnövekedés. Az afrikai kontinensen 1950 óta csaknem 5-szörösére nőtt a népesség, Ázsiában és Latin-Amerikában pedig több mint a 3-szorosára. A legkisebb növekedés Európában volt, mindössze 1,35-szeres. Mindez átrajzolta a Föld népességének kontinensek szerinti eloszlását: Ázsia népessége jelenleg közel 6-szorosa, Afrikáé pedig már most 1,5-szerese az európainak. (Afrika népessége folyamatosan nő, 2050-ig a jelenlegi 3,8-szeresére az ENSZ szerint.) A megoldás a tudatoscsaládtervezésben van. A magasabb iskolai végzettség segíti elő a tudatos családtervezést. Az iskolai végzettség szintjének emelkedése tudatosabb családtervezéssel és csökkenő termékenységgel párosulhat a kevésbé fejlett országokban.

16 − négy =

• környezettudatosság