A bűncselekmények áldozatainak napja – a család preventív szerepe

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. E napot Európa számos országában a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánították. Hazánkban 1993-tól emlékezünk ezen a napon a bűncselekmények áldozataira.

E jeles nap kapcsán a család kardinális szerepét szeretném kiemelni az áldozattá válás megelőzését illetően.

A családnak edukaktív funkciójára helyeződik a hangsúly. A család az a közeg, ahol olyan dolgokat raknak tarsolyunkba, melyből egész életünkben bártan meríthetünk. Ha ezt a képzeletbeli tarisznyát rossz dolgokkal töltik meg, vagy üresen hagyják, a családi otthon falai közül kikerülő gyermekember egyik pillanatról a másikra a bizonytalanság zűrzavarába kerül. Ez a zűrzavar sokszor útvesztőbe torkollik. Akár bűncselekmény áldozatává válik a fiatal, akár annak elkövetőjévé, minden esetben a probléma gyökere családi berkekig vezethető vissza.

Az a gyermek, aki a családtól nem kapja meg a szükséges törődést, szeretetet, kulturális melegágyat és felvilágosítást, fokozottan ki van téve az áldozattá válás veszélyének. Sokszor maguk a bűnelkövetők is áldozatok. Áldozatai a nehéz gyermekkornak, az elnyomásnak, a testi és lelki kínzásnak, a nemtörődömségnek és a szeretet hiányának.

A család szerepe elvitathatatlan a gyermekekben kialakítandó helyes értékrend vonatkozásában. Nyomatékkal kérek minden családot, hogy gyermekeiket tudatosan készítsék fel az életben rájuk leselkedő veszélyekre, melyet a rossz társaság és a különféle élvezeti cikkektől való függősség rejtenek magukban. Tegyék ezt meg lehetőleg még most, amíg nem lesz késő.

egy × 3 =

• oktatás