Az eltűntek világnapja

Az emléknapot az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet kezdeményezésére minden évben augusztus 30-án tartják meg. Elsődleges célja az, hogy felhívja a figyelmet azon szervezetekre, amelyek a családok újraegyesítését tűzték ki céljukként.

Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet valaki: vannak, akik önszántukból „kilépnek” addigi életükből, és valahol másutt, netán más országban, földrészen új névvel kezdenek új életet. Mások esetleg bűncselekmény áldozatává válnak és holttestük nem kerül elő, de legnagyobb számban természeti katasztrófákban, fegyveres konfliktusokban eltűnt emberek vannak köztük. Magyarországon évente 13-14 ezer személy (közülük 8-9 ezer gyermek) eltűnése miatt tesznek bejelentést, de 80-90 százalékuk néhány napon vagy héten belül előkerül.

Magyarországon az eltűntek felkutatásával elsődlegesen a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik. Az első világháború óta folytatják e tevékenységet a genfi központú Nemzetközi Vöröskereszt keresőszolgálatával együttműködve, amelyhez naponta több ezer kérés érkezik. Az itthon eltűntek keresésében nagy segítség volt éveken keresztül a Csellengők című televíziós műsor; és ma már több szervezet, internetes adatbázis segít elveszett rokonok, ismerősök megtalálásában. Ezek mellett pedig egyre nagyobb szerepet játszhatnak az ismerősök megtalálásában az internetes közösségek is.

• környezettudatosság
  • nemzeti identitás